30.9–16.10 2011
Candyland, Gotlandsgatan 76

Kärsti Stiege, i samarbete med Mattias Larson


KOLAM – Street art of India – foto och video av Kärsti Stiege
LIVSMÖNSTER – golvinstallation av Mattias Larson
FRAKTAL MANDALA – samarbete av Kärsti Stiege och Mattias Larson

Musik av Johan ”Zilverzurf” Zachrisson

Kolam är en levande konstform som utförs av kvinnor i alla åldrar. Ett kulturarv lika betydelsefullt idag som för tusentals år sedan.

KOLAM - en levande konstart

Det är tidig morgon, Lakshmi sitter på huk framför familjens lerhus. Bredvid sig har hon ett fat med färgpulver. Med stor precision och med vana fingrar strör hon ut olika färger i ett strikt geometriskt mönster, direkt på den gyllenbruna jorden, tills det bildas en vacker färgsprakande blomma.
När Lakshmi är färdig med sin Kolam , utför hon resten av morgonens sysslor. Den färgsprakande blomman lyser stolt framför huset, men det dröjer inte länge förrän det vackra mönstret sakta löses upp, när bybor, lekande barn och hundar, cyklar och mopeder passerar över.
På kvällen när solen åter sänker sig över byn, återstår endast några vaga linjer och spridda färgfläckar på jorden framför familjens hus, allt i förgänglighetens tecken.

Tidigt varje morgon innan solens värmande strålar stiger över den indiska landsbygden utför tusentals kvinnor, likt Lakshmi, denna lyckobringande ritual vid sina hem.
Traditionellt används rismjöl till att konstruera en Kolam. Rismjölet blir under dagens timmar mat till hungriga småkryp, insekter och fåglar och därmed ett välkommande bidrag till familjens goda karma.
Att skapa en Kolam är en viktig del av en kvinnas liv, en ritual som inte bara har en religiös betydelse utan också är en del av ett hinduiskt kulturarv som lärts ut i generationer från mor och dotter. En levande konstart lika betydelsefull idag som för tusentals år sedan.

Kärsti Stiege är fotograf och författare som sedan slutet av 70-talet dokumenterat kultur, konst och religion i Afghanistan, Indien, Nepal och Portugal.
Kärsti är numera engagerad i experimentsamhället Auroville i Tamil Nadu, där hon är initiativtagare till ett konstprojekt för barn.
www.karstistiege.com
www.auroville.org

Mattias Larson är en av tio initiativtagare till Candyland och har genom hela sitt konstnärskap arbetat med geometri och mandalas i olika material och sammanhang. ”Genom att visualisera matematiken, förmedlas förståelse av sammanhang på flera plan”.
www.artinsweden.com