17.5–9.6 2013

Jan Rydén

”auto-portraits”


Vernissage fredag 17 maj 2013 kl 17–22
På scen kl 19: Den tibetanske konstnären Lotse Arkhang spelar stränginstrumentet dranyen.
Öppettider: fredag 10–16, lördag–söndag 14–17, tom 9 juni.


Jan Rydén, ”Le Lac Lilac”, olja och vinyl på duk, 30 x 21 cm, 2013


På Candyland ställer Jan Rydén ut en serie målningar som rör sig mellan tecken för ansikte, landskap eller abstraktion.

Jan Rydéns måleri innehåller ofta en lekfull dubbelkodning där han intresserar sig för de små förskjutningar som förändrar vårt sätt att tolka en bild, liksom den flytande gränsen mellan hur vi reagerar på bilden, på tecknet, på färgen och på den materiella målningen.

Han reducerar graden av figuration i bilden utan att helt passera gränsen till det abstrakta. Det är ett slags ”sloppy minimalism”– en minimalism som är exakt utan att bli pedantisk, och som öppnar sig för skönheten i små slumpmässiga penseldrag eller misstag.

De senaste åren har Jan Rydén arbetat med ett konstnärligt forskningsprojekt som undersöker måleri som ett sätt att tänka, Thinking Through Painting, med en planerad bok till hösten 2013. I sitt eget konstnärskap försöker han praktisera just detta – att tänka genom att måla (i motsats till att noggrant i förväg planera sina målningar).

Utställningen har haft arbetsnamnet auto-portraits. Jan Rydéns metod är släkt med automatisk skrift. Automatiskt måleri.Han målar gärna i långa oreflekterade serier av små målningar där den ena målningen leder till nästa. På så vis vill han komma förbi sin egen ”självcensur ” och låta tänkandet ske i målandet. Egentligen betyder auto-portraits självporträtt och det är på sätt och vis helt relevant.
I efterhand sätter han sig för att förstå vad han gjort, lite som att gå igenom ett upphittat material. Ett handlande som på engelska kunde kallas post-meditated istället för pre-meditated (reflekterat i efterhand istället för planerat/överlagt).


Jan Rydén är utbildad på Kungl. Konsthögskolan 2002–2008.
Han är initiativtagare till det konstnärliga forskningsprojektet Thinking Through Painting (2009– pågående) som drivs tillsammans med Kristina Bength, konstnär, Jonatan Habib Engqvist, curator, och Sigrid Sandström, konstnär.


Kontakt Candyland: Andreas Ribbung, galleri@candyland.se