13.10–29.10 2017
Lotta Geffenblad
Aviga och räta

Vernissage fredag 13 oktober 2017 kl 17–22
Öppet lördag–söndag kl 13–16, t.o.m. söndag 29 oktober.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull

Lotta Geffenblad, ”Aviga och räta”

 

Aviga och räta

De ler. De vet att någon tar en bild. De poserar. De förefaller nöjda med att vara i rampljuset. Känslan av fest hänger i luften, de är uppklädda med plagg som har liknande mönster, det påminner om reptilskinn. Det ser coolt och aningen grymt ut, minerna är uppsluppna, ändå är det något som skaver. Det är något med hur de står, lite vridna, fångade mitt i ett nästan krampaktigt försök till rörelse, kanske är de mycket mer obekväma än de vill visa? Uppmärksamheten verkar lite ovan. Fladdrar inte oron förbi där, i blicken? Någon – personen bakom kameraögat – verkar ha sagt åt dem att röra sig lite naturligt framför kameran. Vaddå naturligt? Det är inte det lättaste.

Och det där leendet, är det inte egentligen en bortkastad ansträngning? För vem är i fokus här? Är det inte snarare texturen i det hemstickade, alla små vindlingar och utbuktningar i materialet som Lotta Geffenblad bryr sig mest om? Hon är illustratör, animatör och konstnär och lyfter fram hur materialen lever. En orm eller en ödla, ett ansikte skymtar fram.

Inspirationen till de här bilderna hämtar hon från 50-talets stickmodeller. De gamla fotona luktar också folkhem, de påminner oss om en svunnen tid när det fanns gott om tid. Tid att sitta ner. Tid att sticka tröjor, efter mönster. Konsumtionen hade ännu inte blivit vårt största fritidsintresse. Modellerna ger inte intryck att vara professionella, därav den lätt komiska effekten. De framstår alltmer som skyltdockor för de fascinerande stickade tröjorna, den ansenliga mängden timmar som lagts ner på dem, alla våra mänskliga förväntningar. Kanske blev resultatet en aning för tajt, tröjan lite för stickig, det är varmt framför kameran. Men efter så mycket möda måste man hålla god min. Se glad ut, uppmanar fotografen, se glad ut nu! Klick.

 

Lotta Geffenblad är inbjuden av Johanna Ringertz: johanna[at]candyland.se eller 0702499622

PRESSBILDER: