26.8–11.9 2016
Anja Carr
Hoof tap on the shoulder

Vernissage fredag 26 augusti 2016 kl 17–22 i närvaro av konstnären.
DJ Joa spelar ambient techno under vernissagekvällen.

Öppet lördag–söndag kl 13–16, t.om. söndag 11 september.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull

Anja Carr, ”Moments (Act 8)”, giclée print (59x84 cm). Fotografi av 30 min performance framfört på Le Générateur, Paris 2014 och the Agency Gallery, London 2014.
Anja Carr, ”Moments (Act 8)”, giclée print (59×84 cm). Fotografi av 30 min performance framfört på Le Générateur, Paris 2014 och the Agency Gallery, London 2014.

Genom handgjorda kostymer, kroppsliga material och ambivalenta handlingar tar Oslobaserade Anja Carr tag i figurer från barn-TV: Amerikanska Ninja Turtles, norska Blekkulf och svenska Pippi Långstrump (se bild) transformeras i teatrala och intima rum. Titeln på utställningen hänvisar till ”broniekulturen” som har uppstått på Internet under de senaste åren: huvudsakligen vuxna män som är fans av den antropomorfa flickserien My Little Pony. Dessa ponnyer i olika pastellfärger är genomgående i Carrs arbete, där hon utforskar samhällets sårbara skiljelinje mellan såväl kön som barn- och vuxenvärld, utöver ”abjektet” som faller utanför definitionen av subjekt och objekt. Baserat på live-performance skapas video, skulptur, installation, eller som i denna utställning: stora fotografier, beskrivet såhär av konstkritiker Christine Antaya, 2016: ”Fotografierna i serien ”Moments (Act 1–13)” är mer än bara dokument från live-event. De har bildmässiga kvaliteter som ger dem narrativ potential och gör dem intressanta utöver leken med det bekanta och godartade kontra det groteska. (…) Med fulländad fingertoppskänsla undersöker Carr fritt frågor kring kroppen, äckel och det infantila kontra vuxenidentitet, allt med en skicklig, godisfärgad estetik.”

Carr deltar just nu i grupputställningen ”When Will I Be Little Again?” med konstnärer som Pawel Althamer, Guy Ben-Ner, Christian Boltanski och Tony Oursler på Tadeusz Kantor Museet i Kraków och är intervjuad i den senaste utgåvan av den internationella konsttidskriften Elephant. Tidigare performance och separatutställningar inkluderar NOoSPHERE (New York), Miami Performance International Festival ’15 (Miami), Le Générateur (Paris), the Agency gallery (London), POPPOSITIONS Art Fair (Bryssel) med NoPlace (Oslo) och Trøndelag Centre for Contemporary Art (Trondheim).

www.anjacarr.com

Anja Carr är inbjuden av Malou Bergman, malou[a]candyland.se, 073-578 45 42

Utställningen genomförs med stöd från Norges ambassad
norges_ambassad_small

Anja Carr, giclée prints (performance documentation), Moments (Act 10) and Moments (Act 8), both 79x102 cm with frames, 2015 and 2014.
Anja Carr, giclée prints (performance documentation), Moments (Act 10) and Moments (Act 8), both 79×102 cm with frames, 2015 and 2014.