21.12–30.12 2018
Mattias Käll
Förpackad

Vernissage fredag 21 december 2018 kl 17–22.
Efter vernissagen kan utställningen ses från gatan t.o.m. söndag 30 december 2018.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull

Mattias Käll, ”Förpackad”, en av tolv bilder.

Det är märkligt vad som händer ibland när något blir till konst.
Man skulle kunna hävda att konstnärer bara underhåller men det händer också att de tar an sig brännande ämnen, hittar på oanade vägar för att ta upp saker som man helst skulle vilja förtränga, eller åtminstone låta andra ta hand om, medan det är vi själva som utpekas. Hur ofta missar vi inte ett ypperligt tillfälle att rannsaka oss själva likt en tysk officer i Picassos Parisateljé under kriget. Inför ett fotografi av Guernica frågade han konstnären: ”Har ni gjort detta?” och Picasso svarade: ”Nej, det har ni”. Ofta, precis som den nazistiske officeren, står vi och betraktar konsten, kommenterar uttrycket, talar om vad vi kan. När den vise pekar på månen stirrar dåren på fingret.
Om Piero Manzoni för snart 60 år sedan utmanade den allmänna föreställningen om vad en konstnär mycket konkret producerar och ställde ut sitt eget bajs i burk, väljer Mattias Käll, när han är inbjuden till Candyland, att visa oss, på ett lika demokratiskt sätt, vad han som vanlig familjefar kan åstadkomma under ett år och det känns precis lika fräscht som den italienske konstnärens verk. Konstnären Mattias Käll förvandlar sin miljöångest till konstprojekt. Installationen han visar på Candyland över julhelgen består av all förpackningsplast som han och hans familj konsekvent har samlat på sig under det gångna året. Det är samtidigt ett undersökande konstprojekt med syfte att ”göra det farliga synligt”: Förpackad, till vilket han har iscensatt skräpet i naturen, på ställen där ingen skulle vilja se det och fotat smärtsamt förorenade vackra landskap
Men tro inte att det bara är konst. I själva verket handlar det varken om Mattias Käll som konstnär eller miljöbov, utan om oss alla, som civilisation, som kollektiv och enskilda individer. Vad händer med det vi producerar? Betraktar dårar fingret eller blundar de bara?

Jean Ploteau

 

Mattias Käll är inbjuden av Jean Ploteau, jean[at]candyland.se

Pressbild: Klicka på bilden