7.10–23.10 2016
Bernd Oppl (AT) & Peter Westman (SE)
Guilt

Vernissage fredag 7 oktober 2016 kl 17–22
Öppet fredag–söndag kl 13–16, t.om. söndag 23 oktober.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull

Bernd Oppl, videoskulptur
Bernd Oppl, videoskulptur

I oktober 2014 möttes de två bildkonstnärerna Bernd Oppl (Österrike) och Peter Westman (Sverige) under artist-in-residence-programmet ”Bourglinster” i Luxemburg. Nu exakt två år senare möts de igen i den gemensamma utställningen ”Skuld” på Candyland i Stockholm. Titeln ”Guilt” är som ett koncentrat från diskussionerna under promenader i skogarna i Luxemburg. Från olika livshistorier i allmänhet till skuld som kan hittas framför oss i vår egen tid. De två konstnärerna visar två verk var.

Bernd Oppl studerade måleri och grafik vid University for Art and Industrial Design Linz och video och videoinstallation vid Konstakademien I Wien. I sina videoinstallationer Video and Video Installation at the Academy of Fine Arts Vienna. I sina videoinstallationer skildrar Oppl villkoren för filmisk rumsåtergivning och väcker frågor om möjligheterna och gränserna för mänsklig perception. Han har ställt ut separat på bland annat Georgia Museum of Art, Georgia (USA), ”Passages”, Amstel 41, Amsterdam, MQ Wien, Sothebys, Wien. 2012 tilldelades han RLB Tirol AG Art Prize och 2015 fick han Hilde-Zach-Art Stipendium från staden Innsbruck, Österrike. Bernd Oppl är född 1980 i Innsbruck och bor och arbetar i Wien, Österrike.
www.berndoppl.net

Peter Westman studerade vid Konstfack i Stockholm (MFA med inriktning på skulptur). Peter Westmans konst rör sig åt många håll, med en bakgrund i konceptuella objekt och installationskonst. Utgångspunkten är egna olösta frågor som genom en vild blandning av motsägelser når en kritisk massa bortom konstnärens förståelse, en balans mellan humor och allvar utifrån betraktarens synvinkel. Han har bland annat ställt ut på Mors mössa i Göteborg och Studio 44 i Stockholm samt Fondasió Pilar i Joan Miró a Mallorca genom Mallorca Translocal Meeting i Spanien och Gallery Varna i Bulgarien. Han har tilldelats Bildkonstnärsfondens arbetsstipendium vid två tillfällen. Peter Westman är född 1965 i Göteborg och bor och arbetar i Ödsmål utanför Göteborg.
www.peterwestman.com

Peter Westman, ”Curious portrait”, ett slags porträtt av ett tillstånd och samtidigt ett försök till porträtt av ett land. Material och mått: trädrötter, färgfilter, linser, modellfigurer, LED-belysning och stålklot. 1,2x1,5x0,6 m. Bourglinster, Luxemburg 2014.
Peter Westman, ”Curious portrait”, ett slags porträtt av ett tillstånd och samtidigt ett försök till porträtt av ett land. Material och mått: trädrötter, färgfilter, linser, modellfigurer, LED-belysning och stålklot. 1,2×1,5×0,6 m. Bourglinster, Luxemburg 2014.

Bernd Oppl och Peter Westman är inbjudna av Andreas Ribbung, andreas[a]candyland.se


PRESSBILDER

Bernd Oppl
Bernd Oppl
Peter Westman, </br>”Curious portrait”.
Peter Westman, ”Curious portrait”.