13.1–28.1 2018
Dan Wedegren
Det var bättre före och det blir likadant efteråt

Vernissage lördag 13 januari 2018 kl 17–22
OBS: lördag, inte fredag!
Öppet fredag–söndag kl 13–16, t.o.m. söndag 28 januari 2018.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull

”Det var bättre före och det blir likadant efteråt”

Landskap handlar om miljöer, gärna natur och inom måleri brukar det vara kompositioner som erbjuder/lockar betraktaren att vandra in i bilden. Men Dan Wedegren verkar ha bestämt sig för att utmana genren och iscensätter ett missförstånd. I hans målningar letar man desperat efter en utgång, någon horisontlinje, ett föremål att tolka som en stig, något människovänligt spår… förgäves. Men ändå är det de mest banala ’natursnuttar’ han avbildar, platser man ofta har passerat förbi eller stött på och undvikit. Det är storskaliga, vackra bilder med ett rikt och balanserat färgspel, men det föreställer en förvuxen vattenpöl i skogen, en ogenomtränglig snårskog eller ett ljus- och skuggspel på marken mellan stammarna, delar av naturen som ingen mänsklig kraft har tämjt och inrett, där växtligheten och terrängen tillhör en annan tid, där skådespelet inte är anpassat till den mänskliga skalan. Det är vardagliga betraktelser som hänvisar till tider före och efter människan. 

Jean Ploteau

http://www.danwedegren.com

PRESSBILD