20.4–29.4 2018
Anders Holmer
Original

Vernissage fredag 20 april, 2018 kl 17–22
Öppet lördag–söndag kl 13–16, t.o.m. söndag 29 april
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.
www.candyland.se

 

 

Original

Du möter en folkmassa av till synes anspråkslösa figurer, vid första anblicken är det ingen som sticker ut. Det är som en överbefolkad innerstadsgata i juletid, du möts av ett myller utan identitet, du avfärdar dem som grupp. Men om du stannar till vid sidan av och bara betraktar, börjar du urskilja var och en och skymtar det som ger uttryck för deras unika historia. Du möter två tonåringar med identiska kläder, ändå är det något distinkt som skiljer sig åt i deras blickar. Och allt det vi inte kan se, bara ana, den lilla tanten med den mossgröna kappan och de låga skorna som filar på en roman där hemma, den unge killen med bakåtslickat hår och hård blick som fick sitt hjärta krossat för två dagar sedan… Vi förväntar oss att originalitet är något som bryter mot vårt naturliga tillstånd snarare än något som faktiskt bekräftar det.

På liknande sätt har Holmers Original, bestående av tusentals små hastigt nedklottrade tuschteckningar, var och en sitt eget unika uttryck. Också kroppshållningen berättar en historia. Någon har horn och näsring men de korta armarna är klistrade tätt intill kroppen, en balanserar flera huvuden och ögonpar högst upp på sin lilla kropp, och en tredje har bara ett öppet öga, mustaschen hänger lös och ena benet är snett. Vilka är det vi möter här, vilken historia hör de till? Vilka sanningar lever de med, vilka samveten jagar dem? Vad har de att berätta? Kanske kan vi inte placera allt i fack, kanske bör vi inte det.

Det lilla formatet och hastigheten i tecknandet gör det möjligt att gå bortom det inlärda och mot något som existerar bortom bra och dåligt. Bortom si eller så. Något som bara är.

Anders Holmer är utbildad arkitekt men just nu främst verksam som bilderboksskapare och konstnär.

Johanna Ringertz

 

Anders Holmer är inbjuden av Johanna Ringertz, johanna@candyland.se

PRESSBILDER: