20.1–12.2 2023
Leif Claesson
Löftet

Vernissage fredag 20 januari 2023 kl 17–22.

Öppet fredag–lördag kl 13–19, söndag kl 13–17 t.o.m. 12 februari 2023.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Leif Claesson, ”Ved”, 2021

 

Projektet ”Löftet” genomfördes under ett år på min förfallna bondgård och i omkringliggande skogar.
Jag beredde jorden, odlade, skördade, högg ved, plockade svamp och bär…

Målsättningen var att leva så självförsörjande och hållbart som möjligt och se hur det avspeglade sig i min konst. Utveckla en inre dialog kring det personliga ansvaret i den pågående klimatkatastrofen. Tänk om vi tog en paus, slutade att överkonsumera och passade på att återvinna och utveckla våra filosofiskt existentiella sidor.

 

Anteckning från augusti 2021, mitt under projektet:
Är på äventyr, letar efter en liten sjö omgärdad av ett träsk i den evakuerade zonen kring Arlanda. Inga avgående eller inkommande flygplan. På vägen hem fylls jag av tankar kring den av pandemin tystnade flygplatsen. Var inte onödiga flygresor något vi skulle bli av med för att lindra klimatförändringen? Ändå stödjer vi SAS med miljarder. Är inte den pågående pandemin ett fantastiskt tillfälle att börja förändra våra beteenden?

 

Leif Claesson studerade vid Akademin för fotografi på Konstfack 1984-87 och har ställt ut på bland annat Södertälje Konsthall, Galleri 3 i Kulturhuset, Botkyrka konsthall, Arbetets museum, Centrum för fotografi, Stockholms stadsmuseum, Varbergs Konsthall, Ystad Konstmuseum och Borås Konstmuseum samt Martin Gropius Bau i Berlin och ICP i New York. Lars Tunbjörkpristagare 2021.

 

www.leifclaesson.com

 

Leif Claesson är inbjuden av Mattias Larson, mattias[at]candyland.se

Öppet fredag–lördag kl 13–19, söndag kl 13–17 t.o.m. 12 februari 2023.

 

Löftet genomförs med stöd av Konstnärsnämnden. Candylands utställningsprogram stöds av Statens Kulturråd och Stockholms stad.

 

 

PRESSBILD