18.4–24.5 2020
Henrik Ekesiöö
Adult Swim

Vernissage på gatan lördag 18 april kl 13–18. Alla som inte har symtom på luftvägsinfektion är välkomna. Vi håller 1–2 meters avstånd från varann och hoppas på fint väder.
Utställningen kan ses dygnet runt, genom skyltfönstret (videoverk med ljud kl 9–21), t.o.m. 24 maj 2020.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Henrik Ekesiöö, ”Onsdag”, målad brons, h: 14 cm, foto: Anders Bergön

 


Adult Swim

I Adult Swim visas, utifrån ett barns perspektiv, vuxna som kämpar för att hålla huvudet över ytan. Människor som saknar grundläggande kunskaper för att hantera livet. Det är dråpliga och absurda situationer som uppstår när de normala sociala koderna inte följs och tillvaron är marinerad i alkohol.

Som backdrop för utställningen visas videon In the dark som handlar om tiden efter ett självmord, hur en anhörig hanterar chocken efter att en människa på ett synnerligen brutalt sätt väljer att avsluta sitt liv. Av alla de känslor som uppstår i en sådan situation så gestaltar videon framför allt den totala förvirringen och avsaknaden av en handlingsplan. När det händer något som man inte riktigt kan förstå eller förhålla sig till, och det står helt klart att det faktiskt har gått åt helvete, men ingenting händer. Det finns en idé om att det ska hända något när saker och ting går åt helvete, men det gör det inte – det händer absolut ingenting, till och med blodskvätt från liket kan sitta kvar i åratal.

Hela utställningen består av mer eller mindre osorterade minnen som utspelat sig under en 20-årsperiod. Det finns inte någon direkt linje i berättandet; det är mer ett slags staplande, där alla delar vevar på för sig själva. En av frågeställningarna i utställningen är identitetsskapande och vart man vänder sig för att hitta alternativa förebilder, när det till och med för ett barn står klart att ens närmaste inte fungerar.

 

 

Henrik Ekesiöö är inbjuden av Andreas Ribbung, andreas[at]candyland.se, +46 703 365862

 

Recension av Leif Mattsson på www.omkonst.se

Recension av Lars-Erik Hjertström Lappalainen på www.kunstkritikk.se

 

PRESSBILDER, foto: Anders Bergön