15.1–31.1 2021
Kristina Frank
Undervattensbiblioteket

Vernissage fredag 15 januari kl 17–21.
Ta på dej varma kläder. Stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion.

Öppet fredag–söndag kl 13–16, tom söndag 31 januari.
OBS: Installationen kan ses från gatan under hela perioden.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

 

Undervattensbiblioteket

 

I grund och botten handlar konst om undanflykt och konfrontation. Bådadera samtidigt. Den ena hänvisar alltid till den andra eller försöker förneka den, som om det gick att bli kvitt den. Därför kan man säga att det är två parallella utställningar som Kristina Frank visar under samma namn på Candyland.

 

Ett besök i Undervattensbiblioteket kommer troligen inte att tvinga besökaren att hålla andan, om inte i tankarna. Inte heller kommer du att kunna bläddra i en bok annat än virtuellt. Då blir du kanske påmind om böckernas vikt i våra liv, roll som broar över tid och rum och band mellan oss människor.

 

Kanske har du som jag märkt att ett virus härjar och tvingar folk till oväntade saker. Individer påminns dagligen om livets skörhet och existensens vanliga stolpar i vardagen försvinner. Besök hos släktingar, häng med vänner, tillgjort firande av högtider, kulturella utflykter, oväntade möten känns som souvenirer eller förbrytelser. De digitala alternativen erbjuder en klen tröst och de aldrig sinande streamingkranarna lämnar en frustrerande bismak av utnyttjande. Vad hände kulturlivet? Vad skulle mänsklig värdighet bestå av, om vi inte hade kvar, som fönster mot världen, åtminstone några böcker?

 

Böcker hittar du i Kristina Franks animationsprojekt men måste ta dig vatten över huvudet. Installationen iscensätter ju ett undervattensbibliotek. De enda böckerna du kan komma i kontakt med är de som du minns och de du drömmer om. De är ett läskapital som du skulle ta med dig i en tillflykt under haven, bort från onda tider, pandemi och klimatkris.

 

Men du står på trottoaren framför Candylands skyltfönster (vi måste turas om för att komma in) och utställningen ger dig inte en chans att zappa vidare. Kristina Franks nostalgi simmar motströms, öppnar ett tidsrum, skapar en atmosfär, en drömlik en med hjälp av rivna bokblad, levande kolteckningar, svårfångade textsnuttar. Utklippta figurer och föremål hämtade från vardagen för tankarna till mänsklig kunskap och övertro, kompulsiv företagsamhet och blinda erövringar. Kristina Frank konfronterar oss med en värld att se, vår egen fast genom andra ögon, troligen Kapten Nemos.

 

 

Musik: Loopsel och Klas Hjortstam. 2Rabbits: Mervi Kekareinen och Kristina Frank.

 

Kristina Frank är inbjuden av Jean Ploteau, 0791231817, jean[at]candyland.se