27.5–13.8 2023
Kicki Rundgren och Mattias Norström
Yarden

Vernissage lördag 27 maj 2023 kl 17–22.

Utställningen kan ses från gatan hela sommaren t.o.m. 13 augusti 2023.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Yarden

De kallar på varandra

De lär känna varandra på gården

Där tiden bjuder in dem

En stund går de till stranden

Måsarna har anlänt. Vissa drar vidare från stranden

Andra stannar kvar.

Klippor på havet okända för dom, 

vågorna kramar om klipporna

och ljudet av vågorna och måsarna ekar vidare

till städerna.

 

 

Yarden är en utställning med Kicki Rundgren och Mattias Norström kuraterad av Salad Hilowle. Bådas konstnärskap har uttryck som närmar sig det alldagliga och dess känsla av otillräcklighet med humor. De sammanställer associationer från vardagen och binder samman dem. Det kan vara en mås, ett möte med en vän eller en berättelse om en person som ser sig själv som en prinsessa.

 

 

Videostill ”Gammalt Kaffe” av Kicki Rundgren och Mervi Kekarainen. Mattias Norström, detalj av skulptur.

Om konstnärerna

Mattias Norström, född 1971, Gagnef, Dalarna, är bildkonstnär som genom åren arbetat med en mängd konstnärliga uttryck som video, skulptur, installation och performance. Han placerar gärna sina verk på oväntade platser i det offentliga rummet.

Norström använder ofta tydliga symboler som genom brutal eller ömsint behandling laddas med oväntat innehåll. Verken har en direkthet och kan upplevas som humoristiska oneliners, men den upplevda enkelheten är lömsk. Materialvalen och dess hantering är centrala i Norströms konst. I det handfasta och konkreta ryms poetiska vändningar och verken blir projektionsytor för frågor om nationalism, populärkultur, sport, landsortsromantik och landsortsförakt.

Norström studerade fri konst på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han har ställt ut både nationellt och internationellt. Bland annat på Bohusläns Museum, Uddevalla (2018), OFF Biennale, Cairo (2018) och Invaliden1, Berlin (2008). År 2016 gjorde han det offentliga konstverket Du gamla, du fria, en slokande flaggstång i Vasaparken, Göteborg. Verket ställdes även ut på Sergels torg genom Kulturhuset året därpå. Han senaste soloutställning He’s hiding something from the rest of us under våren 2022  på ID:I galleri fick en fin recension i Kunstkritikk. Mattias Norström är även grundare av den omskrivna konst- och musikfestivalen Gagnef. 

Kicki Rundgren, född 1955 i Övertorneå är skådespelare, regissör och bildkonstnär som under flera år arbetat med konstnärliga uttryck som film, skulptur, teckning och scenkonst. I Rundgrens bildvärldar har vardagens absurditet tagit en stor plats. De tar sig an att gestalta en fin balans mellan det representativa och personliga.  Hennes konstnärskap vågar ta sig an livets stora frågor med blick på den lilla människan. 

Rundgren studerade vid Skara Skolscen och mimstudion i Malmö, samt fortbildning vid Statens scenskola i Malmö. Hon har varit engagerad vid Panikteatern, Västernorrlands regionteater, Pistolteatern, Teater Tekla, Teater Overground, Dixi scen & media samt genomfört egna projekt på flera läns- och stadsteatrar. 

Hon filmdebuterade som skådespelare 1985 i Lasse Hallströms Mitt liv som hund och regidebuterade med Oda saatans kvinna. Hon har även gjort dokumentärer, bl.a. För Holger i tiden.

Hennes senaste utställning En prinsessas dagbok eller vad jag gjorde i stället för att skaffa bra pension visades på galleri 2 kvm i Stockholm våren 2023.

 

Candylands utställningsprogram stöds av Statens Kulturråd och Stockholms stad.

 

PRESSBILDER

Videostill ”Gammalt Kaffe” av Kicki Rundgren och Mervi Kekarainen.
Mattias Norström, detalj av skulptur.