6.11–29.11 2020
Josefina Malmegård
F i c u s   E l a s t i c a

Vernissage fredag 6 november kl 17–21.

Begränsat antal personer i galleriet. Ta varma kläder om du behöver vänta utanför. Stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion.

Öppet fredag–söndag kl 13–16, tom söndag 29 november. OBS: 20–22 november är det endast öppet efter överenskommelse: ring Andreas på 0703365862.
Övrig tid är det möjligt att boka en tid med Josefina på 073726980 eller j.malmegard@gmail.com

Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3, 66 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Video still

 

F i c u s   E l a s t i c a

Om du plockar fram ett minne i en ny miljö eller i en annan sinnesstämning, interagerar det med de nya intrycken. För var gång minnen återberättas omformas de och upplevs på nytt.

Ficus Elastica är det latinska namnet på gummiplantan som var en av de populäraste prydnadsväxterna i svenska hem mellan 30- och 70-talen. I installationen blir växten till en elastisk minnesbärare av en sommar som Malmegård tillbringade hos sina morföräldrar som barn. Minnen projiceras på fikusen och strömmar fram ur dess rötter som en gestaltning av frånvaro.

I sina videoverk och installationer skapar Malmegård stämningar kring sinnets grumligheter. Narrativ förskjuts och videomediet löses upp i rummet som gör betraktaren påmind om sin närvaro.

 

Malmegård tog sin Master of Fine Art vid Kungl. Konsthögskolan 2017. Hon har en bakgrund i film på City of Bath College, England och EFC Film College, Danmark. Hon har även haft utbyten och gästateljéer i Japan, Storbritannien, USA, Italien, Lettland och Chile.

 

www.josefinamalmegard.com

 

Inläsning: Esteri Muotka. Ljudmix: Manne Kjellander.

 

Josefina Malmegård är inbjuden av Andreas Ribbung, andreas[at]candyland.se, 0703365862

 

 

In English:

If you bring out a memory in a new environment or in a different mood, it interacts with the new impressions. Every time a memory is retold, it is reshaped and experienced anew.

 

Ficus Elastica is the Latin name for the rubber plant which was one of the most popular potted plants in Swedish homes between the 30s and 70s. In the installation, the plant becomes an elastic carrier of the memory of a summer that Malmegård spent with her grandparents as a child. Memories are projected on the ficus and flow from its roots as a delineation of absence.

 

In her video works and installations, Malmegård creates an ambience circulating around the obscurity of the mind. Narratives shift and the video medium dissolves in the room, reminding the viewer of their presence.

 

Malmegård received her Master of Fine Arts at the Royal Institute of Fine Art in 2017. She has a background in film at City of Bath College, England and EFC Film College, Denmark. She has also had exchanges and residencies in Japan, the United Kingdom, the United States, Italy, Latvia and Chile.