6.10–22.10 2023
Ninni Luhtasaari
Weird Wishes

Vernissage fredag 6 oktober 2023 kl 17–22.
Kl 20 spelar Förstaden några låtar.

Öppet fredag–söndag kl 13–16 t.o.m. 22 oktober 2023.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Ninni Luhtasaari, ”Just Let it Drip I”, 38x30x24 cm

 

Weird wishes or fishes, who knows? Din uppmärksamhet är all over the place. Gör dig själv en tjänst och skriv ner det. Skriv vad som än pågår i ditt huvud. Här är en penna, här är ett papper. Är du redo? Bra. Vik papperet och stoppa det i en sparbössa. Nu kan du gå vidare med ditt liv och glömma vad du skrev.

När du känner att du är redo, krossa sparbössan. Krossa alla sparbössor.

 

I utställningen ”Weird wishes” på Candyland visar Ninni Luhtasaari sina senaste verk i keramik och handbroderi.

Hon är ”en primitiv underhållare”. Hennes keramikskulpturer inbjuder en att titta närmare eftersom de droppar av vatten. De klumpiga fontänerna är förvirrade eftersom de inte längre kan kontrollera sitt läckage. Figurerna måste helt enkelt hitta sätt att hantera situationen. Ibland med sina nävar.

Läckage indikerar svaghet, och det är skrämmande. Genom att gestalta duggregn av kroppsvätskor tar Luhtasaari ställning till vilka kroppar som får vara sårbara och befriade från samhällets tryck.

Hon avbildar drömska ansikten med tråd, paljetter och glaspärlor. Hennes handbroderade verk inkluderar smältande landskap, pinsamma ögonblick och förförande detaljer. Med primitiva karaktärer suddar Luhtasaari ut den påhittade gränsen mellan människan och resten av djurriket.

”Redan vid ung ålder förälskade jag mig i dålig smak. Nu approprierar jag de mest surrealistiska inslagen av kitsch. Jag är inte villig att dra en tydlig linje. Jag föredrar att låta den vandra fritt i alla nyanser av rosa. Jag älskar skam, acceptans, förvirring, det undermedvetna, djuriskhet, mod, intuition och KÄRLEK.”

 

Ninni Luhtasaari (f. 1987) arbetar med samtida textilkonst broderad för hand och keramiska fontänskulpturer. Hon kommer från Tampere och har ställt ut i flera separat- och grupputställningar i Finland, Berlin och München. Hennes verk finns i privata samlingar runt om i världen och i samlingarna på Kiasma i Helsingfors, Tampere konstmuseum, Kangasala och Helsingfors konstmuseum (HAM). Under år 2023 avslutade hon sitt andra offentliga gestaltningsuppdrag, en keramisk relief för en skola i Kangasala.

Hennes långsiktiga dröm är att skapa en samtida konstvattenpark för allmänheten.

The text in English

 

www.ninniluhtasaari.com

 

Ninni Luhtasaari är inbjuden av Mattias Larson, mattias[at]candyland.se

Candylands utställningsprogram stöds av Statens Kulturråd och Stockholms stad.

 

PRESSBILDER

”Tres Hombres”, 54×34 cm
”Just Let it Drip I”, 38x30x24 cm
”The Ghosts of Summerland”, 35×27 cm
”Jump or Jiggle”, detail