11.11–27.11 2022
Maria Ringertz och Thomas Grevillius
Ut ur garderoben

Vernissage fredag 11 november kl 17–22.
Guest Star DJ Busted.
På scenen Baltazar Ploteau och Josef Oljons.
Artist talk ut ur garderoben + fika lördag 19 november kl 14.

Öppet fredag–söndag kl 13–16 t.o.m. 27 november 2022.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

 

Ur ur garderoben

 

På Candyland ställer Maria Ringertz och Thomas Grevillius ut samtidigt eller på något sätt tillsammans trots att deras konstnärskap till synes handlar om helt skilda saker. I överenskommelse delar de på utrymmet. Den ena tar golvet medan den andra hänger på väggarna, dock inte i egen person utan med sina alster. Och det blir många av dem.

Som en tvångsmässig ritual odlar Maria fram olika versioner i olika format av samma ihåliga raku-klot. Trots en avancerad tillverkningsprocess tycks Marias föremål ha producerats snarare av en geologisk kraft än av hennes händer. Den sköna men stängda formen omsluter sig själv. Betraktarens blick studsar mot ytan och tankarna söker sig in i artefakten, troligen undrande vad en sådan stenkapsel kan rymma.

Thomas har hållit på i lika många år som Maria, men han gör tvärtom och gömmer ingenting. Han leker med att göra bilder av bilder, släpper kittlande kompositioner med undflyende budskap, spisar en absurd poesi där vardagsgrejer krokar arm med popkultur, scener från verkligheten och vår gemensamma tankevärld. Om Maria gör sig till odlare av abstrakta former verkar Thomas från säsong till säsong jaga och samla iakttagelser. Det blir som att följa en dagbok där det personliga och det offentliga ekar i varandra. Vi blir en del av Thomas bildvärld.

 

Maria Ringertz och Thomas Grevillius är inbjudna av Jean Ploteau, jean[at]candyland.se

 

Candylands utställningsprogram stöds av Statens Kulturråd och Stockholms stad.