20.9–6.10 2024
Hanna Zelleke Collin och Madeleine Åstrand
Matematik, natur och horisontreflektioner

Vernissage fredag 20 september kl 17–22
Kl 19 läser Nanok ur sin bok Astruktion, därefter Bogdan Szyber i DJ-båset
Artist talk lördag 21 september och lördag 28 september kl 14

Öppet fredag–söndag kl. 13–16, tom. söndag 6 oktober 2024.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

 

Matematik, natur och horisontreflektioner

Hanna och Madeleine möttes på Pernbys målarskola 2007 i intresset för filosofi och matematik. Deras måleri flätas i utställningen Matematik, natur och horisontreflektioner samman till en sorts dialog om ingenting/någonting, matematiska modeller, energi, kaos och landskapshorisonter.

”Sökande ett språk om filosofi och matematik, om taktik och metod. Utforskande nollans roll i talserien. Om undergång och övergång. Konceptuellt verbaliserad intuition som tangerar existensen. Flytande gränser. Poesi. Drömmande i diffust upplöst tillstånd. Ett uttryck för det jag upplever. Kontroll och strukturomfamnande trygghet. Osäkerhetsprincipen om hur en partikel kan förändras genom betraktelse. Hur en människas liv kan påverkas. Rör oss i samma värld med erfarenhet delad, i en förståelse för varandras utsvävade gränser, respekten för den andres känslighet. Kunnat prata när ingen annan vågar lyssna. Andras försök att kontrollera, känslig så att allt går in. Måleriet som motgift. Måleriet strukturerar tankarna. Horisonter överallt. Horisonten, gränsen för förståelse. Existentiella rum att vistas i. På jakt efter kärnan. Sammantaget handlar allt om måleriet”.

 

Madeleine Åstrand har en kandidatexamen från Konsthögskolan i Malmö (2012) och i Ekonomi, Teknik och Design från Södertörns Högskola (2006). Tilldelades stipendium från Gustav och Ida Unmans stipendiefond (2009) och Helge Ax:son Johnson (2022) och (2024). Verk finns representerade i Sundbybergs stads konstsamling och i Stadshuset.
Madeleine Åstrand, född 1982, bor och arbetar i Stockholm

 

Hanna Zelleke Collin har en kandidatexamen i konst från Konstfack samt i Teoretisk Filosofi från Stockholms universitet. 2021 Tilldelades hon Bernadottestipendiet och då visades hennes verk på Konstakademin. 2023 tilldelades hon Stockholms Stads Kulturstipendium.
Hanna Zelleke Collin, född 1987, bor och arbetar i Stockholm

 

Hanna Zelleke Collin och Madeleine Åstrand är inbjudna av Johan von Schreeb, johan@candyland.se

Candylands utställningsprogram bygger på ideellt arbete men stöds också av Stockholms stad och Statens Kulturråd.

 

 

PRESSBILD