6.6–29.8 2020
José Figueroa
Från Kiruna till Trelleborg

Vernissage på gatan lördag 6 juni kl 15–20. Vi håller avstånd från varann och hoppas på fint väder. Stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion.

Utställningen kan ses dygnet runt, genom skyltfönstret, t.o.m. lördag 29 augusti 2020. Finissage på gatan lördag 29 augusti kl 17–20
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

José Figueroa, ”20120611 16.59, Auktsjaur, Arvidsjaur”

Från Kiruna till Trelleborg

 

Den första juni 2012 började jag cykla från Kiruna och hade som mål att nå Trelleborg. Vägen dit var ännu inte fastslagen.

På cykelns pakethållare hade jag monterat kameran som var programmerad att ta en bild var tionde sekund, både medan jag cyklade och under korta pauser. Kamerans inställningar var på automatik.

Det är inte jag som tagit en enda av de här bilderna. Jag ville lämna ögonblicket till slumpen och det tekniska till kameran. Min roll var att tillhöra stunden, uppmärksamma det som passerade, låta mig ledas av dem som kom i min väg. Det gjorde också att jag under hela resan bemöttes som cyklist, istället för som fotograf. Vilket i sin tur påverkade min relation till dem jag träffade liksom vad som fastnade på bilderna.

Längs färden på grusvägar och mindre landsvägar frågade jag de personer jag mötte vad jag borde se, och de flesta pekade genast med handen mot sina hembyar, nästan alltid ”Sveriges vackraste plats”. För det mesta styrde jag min kosa dit.

Genom resan förändras landskapet konstant, från ett grå Norrbotten, med snöhögar i början av juni till ett soligt och varmt Österlen i sluten av juli. Regnet var närvarande hela tiden!

Det tog mig 48 dagar att cykla de ungefär 270 milen genom Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Hälsingland, Dalarna, Värmland, Västergötland, Småland, Skåne och fram till Trelleborg. Under tiden tog kameran cirka 100 000 bilder. Här kommer ett urval av dem.

 

José Figueroa

 

 

Projektet genomfördes med stöd av Konstnärsnämnden.

Mer bilder från projektet: www.cykelfotograf.wordpress.com

 

I samband med utställningen släpps boken ”Från Kiruna till Trelleborg” som innehåller 479 bilder och förord av Göran Greider. Beställ boken här.

 

Detta är José Figueroas tredje separatutställning på galleriet. Candyland presenterade också Figueroa på utställningen V.art-11 i Värnamo 2011.

José Figueroa, fotograf född 1973 i Cordoba, Argentina.
Efter två års studier på fotoskolan ”Lino Enea Spillimbergo” samt ett år på konstskolan ”Escuela de Bellas Artes, de la Universidad Nacional de Cordoba” som kombinerades med frilansjobb som pressfotograf, började han resa runt till olika länder i Latinamerika.
På sin resa kom han i kontakt med den ursprungliga sydamerikanska kulturen där han dokumenterade vardagslivet och magin i småbyar i norra Argentina, Bolivia, Peru, Mexiko och Colombia.

Sedan år 2000 bor och jobbar José Figueroa i Stockholm, där stadens subkulturer och allt som rör sig utanför de strikta sociala normerna har fångat hans intresse.

 

José Figueroa är inbjuden av Mattias Larson, mattias[at]candyland.se, +46 736 719770

 

PRESSBILDER