11.3–27.3 2022
Sara Lundberg
Den oskrivna berättelsen

Vernissage fredag 11 mars 2022 kl 17–22.
Öppet fredag–söndag kl 13–16, t.o.m. 27 mars 2022.
Gotlandsgatan 76, Stockholm. Buss 3 och 76 till Gotlandsgatan eller tunnelbana till Skanstull.

 

Sara Lundberg, ”Moderskepp”, akvarell

 

 

Den oskrivna berättelsen

 

Sara Lundberg tar oss med ut på och ned i okända vatten, okända också för henne själv. Konstnären är fiskaren som fångar något i en brunn, i en källa eller ute på öppet hav. I sökandet som fortfarande pågår får vi möta en pojke i en gummibåt, någon som klamrar sig fast på ett moderskepp där det glider fram över mörka vatten. Eller en bit natur, en träskulptur halvt i vardande, som kastar sin skugga mot bakgrunden. Vi ser något ta form, men vi vet inte säkert.

 

Det som förmedlas är att det är lönlöst att försöka få kontroll. Pojken i gummibåten kommer flytande fram i det vackra som skimrar, bland faror som lurar, ensam och vilse i träskmarken. Moderskeppet som pockat på under processens gång, håller ett oberört ansikte ovan ytan. Mamman, hon som är själva farkosten, befinner sig på ett annat medvetandeplan. Vattnet är svart, passagerarna på ryggen livrädda, naturen mäktigt närvarande. De vet att de har att göra med krafter större än de själva, att de inte kan rädda varandra, ändå klamrar de sig fast. Att sitta på moderskeppets rygg är att ge upp och åka med. Det förväntas vi som åskådare också göra.

 

Sara Lundbergs bildskapande har till den här utställningen fått ta sig uttryck som en meditativ process, utan plan eller tanke på resultat. Penseln mot pappret och ett ja-sägande till de impulser som uppstått. Hon har låtit motivet själv leda, låtit en ögonblicksbild kliva fram ur en oskriven berättelse. Vi anar ett före och ett efter, men det är också allt, vi behöver inte söka längre än så, vi kan lämna det outtalade outtalat. Vi har att göra med ett sökande inåt och utåt på samma gång, ett utforskande av naturen och dess befolkning på insidan – och på utsidan. Ansikten passerar, ansikten ur minnet, ansikten ur fantasin, ansikten sprungna ur ett myller av liv. Tid som förflyter, en ögonblicksbild av många, i vår gemensamma berättelse om mysteriet att finnas till.

 

Sara Lundberg är författare och konstnär och utbildad i teater och konst i USA samt på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har skrivit och illustrerat en lång rad hyllade böcker, bl.a. tilldelades Fågeln i mig flyger vart den vill Augustpriset för bästa barn och ungdomsbok 2017.

 

Johanna Ringertz

 

www.saralundberg.se

Sara Lundberg är inbjuden av Johanna Ringertz: johanna.ringertz[at]candyland.se

 


Under 2022, fram till valet, är Candylands utställningsprogram en del av KVADRENNALEN – plattform för samtidskonst som svar på politiskt hot. www.kvadrennalen.se #kvadrennalen