5.12-21.12 2014 Candyland
Stefan Karlsson
Nutida Svenskt Måleri: Rund duk med bred spets

Vernissage fredag 5 december 2014 kl 17–22.
Flapjacks spelar musik under kvällen.

141205_karlsson
Stefan Karlsson, ”Tickle Tim, The Talking Pickle”, akryl och collage på duk, 38×24 cm, 2014

Sedan länge har Stefan Karlsson hämtat inspiration och material från gatan och loppmarknader.  Ett exempel på detta var en skylt som hittades i fönstret till en kemtvätt på Första Långgatan, vilken enligt konstnären var extremt taffligt och snett utförd.  Skylten fascinerade och Stefan valde att göra en kopia av den. Resultatet ingår numera i Göteborgs Konstmuseums samlingar.
I Nutida Svenskt Måleri: Rund duk med bred spets beger sig Karlsson till lumpbodarna och hemslöjdsbutikerna. Målningarna kan betraktas som upphittade drömfynd: objekt konstnären skulle vilja finna på en av sina långa cykelturer, kanske i ett ödehus vid någon enslig väg. Färgerna är mer varierande än de vi har sett tidigare i hans gråa Göteborgskoloristiska målningar med inslag av Drutten och Krokodilen. Klistermärken och tygmärken och sidor från gamla böcker samsas med smutsiga färger i trasiga assemblage. Ramar har skurits ut slarvigt och elementen hänger inte riktigt ihop .  Den skenbara slumpen styr och formar löst sammanhängande berättelser om platser, djur och människor.  Karlsson har oftast ingen personlig relation till protagonisterna eller företeelserna i sina verk; den talande gurkan råkade se fin ut i sin fallfärdiga färgrika omgivning, staden Kröv var inte bekant men har ett bisarrt namn och ett udda SM-doftande stadsemblem.  Många av bilderna tycks befinna sig i flera olika tidsliga och rumsliga stadier samtidigt, utan tydligt mål eller syfte.  Historierna fjällar och faller sönder.

Stefan Karlsson startade Sub Bau 1983 – ett av de första konstnärsdrivna gallerierna i landet – och har allt sedan dess varit en drivande kraft i svenskt konstliv, i synnerhet i Göteborg. Vid sidan om utställningsproduktionen har det egna konstnärskapet varit minst lika betydelsefullt. Målningarna som visas på Candyland är resultatet av en ettårig arbetsprocess, och markerar en ny fas i Karlssons konstnärskap.

Sara Arvidsson

Bilder från utställningen

www.skarlsson.net